tiistai 17. syyskuuta 2013

Week 13: Roping, branding, Tombstone

Viikko 13 on ollut aika kiireinen ja sisältänyt paljon tapahtumia. Alkuviikko sujui ihan normitouhuissa, mutta torstaina mulla oli ensimmäinen roping tunti hevosen selässä. Tähän tarkoitukseen ratsastin 15-vuotiaalla QH-ruunalla, Zarcolla, joka on Gusin isän entinen roping hevonen. Zarco on ollut pitkään ihan laidunlomalla, koska sillä oli jotain ontumisongelmia jo ennen kuin mä tulin tilalle. Nyt kuitenkin Gus sitten kengitti sen ja mä sain kokeilla miltä tuntuu, kun hevonen ei oikeasti reagoi mihinkään, mitä lassolla teet. Oli aika veikeetä!

Aluksi harjoiteltiin ihan perusjuttuja: lasson pyörittämistä, heittämistä ja keräämistä hevosen selästä, ensin seisaaltaan ja sitten liikkeessä. Sen jälkeen laitoimme lasson maapuomin ympärille ja harjoittelin dallyn tekemistä nupin ympärille, sen pitämistä ja purkamista ensin taas paikaltaan. Kun tämä onnistui suhteellise hyvin, lisäsimme liikeen, eli kun dally oli paikallaan, raahasimme puomia perässämme. Siinä sitten purin dallyn, käänsin hevosen ja taas liikkeessä keräsin lasson, tein dallyn, raahasin puomia, purin dallyn, käänsin hevosen, keräsin lasson, tein dallyn, raahasin puomia jnejne. Ja loppupeleissä koko homma meni jo aika sujuvasti. Sunnuntaina tein saman harjoituksen Badgerin kanssa, tosin aloitimme ihan alusta, koska Badgerilla ei ollut mitään aikasempaa kokemusta lasson kanssa työskentelystä. Hyvä valmistautuminen kuitenkin palkittiin, sillä eipä se paljon mihinkään reagoinut. Mua taisi jännittää enemmän, kuin hevosta. :D

Perjantaina sitten ajoimme karjan tarhoihin, koska meidän piti polttomerkitä kaksi vasikkaa ennen ensi viikon siirtoa talvilaitumille. Ratsastin jälleen Zarcolla, koska se on niin kokenut karjahommissa. Saimme karjan tarhoihin sujuvasti ja sitten erottelimme lehmät ja hiehot vasikoista. Tähän kului tuhottoman paljon aikaa, koska se ei ensinäkään ole ihan helppoa ja toisekseen meillä oli tiimityöskentelyssä vähän ongelmia. Saimme vasikat kuitenkin erilleen ja aloimme valmistella polttorautaa, kun huomasimme, että lehmät olivat karanneet tarhasta. No, ei muuta, kun ajamaan lehmät takaisin tarhaan ja tällä kertaa sitten suljettiin porttikin kunnolla.

Sitten Gus otti Zarcon ja hän ja Len hoitivat vasikoiden lassoamisen. Oli aika siistiä katsoa, kun joku oikeesti osaa lassota ja käsitellä hevosta ja riehuvaa vasikkaa. Itse merkitseminen ja yhden sonnin kastroiminen sujui suhteellisen hyvin. Sen jälkeen meidän piti vielä käsitellä jokainen vasikka pakkokarsinassa, koska ne saivat rokotuksen sekä sellaisen klipsin nenään, mikä estää niitä imemästä ja auttaa täten vieroituksessa. Sitten taas karja kasaan ja siirto takaisin laitumille. Satulassa tuli vietettyä sellaiset viisi tuntia ja olo oli aika väsynyt päivän päätteeksi. Tällä viikolla meillä on edessä sama homma, kun ell tulee tekemään lehmille tiineystarkastukset.

Sunnuntaina teimme Fannyn kanssa lyhyen päivän ja suuntasimme kohti kuuluisaa Tombstonea, jossa Wyatt Earp veljineen sekä Doc Holliday olivat osallisena legendaarisessa ammuskelussa The Cowboysin jäsenien kanssa. Kaupungista on tehty myös elokuva, joka kannattaa muuten katsoa. Ihan veikeä länkkäfilmi. Kaupungilla on oikeasti mielenkiintoinen, mutta verinen historia. Vietettiin siellä kiva päivä ja oli mukava nähdä vanha kunnon lännenkaupunki (joka joo oli ihan turistikohde, mutta silti).

Eipä varmaan muuta. Tällä viikolla tosiaan torstaina on tiineystarkastukset lehmille ja ensi viikon torstaina siirrtetään karja talvilaitumille muutaman mailin päähän. Sitten onkin road trip viikko, sen jälkeen viikko töitä ja sitten kotiin. On kiva palata kotiin.






Week 13 was a busy one, especially the end of the week. On Thursday I had my first roping lesson on horseback and it was really cool! I rode Zarco, a 15 year old Quarter Horse, who was Gus's dad's roping horse back in the day. He's been off work for a while because of lameness issues, but now I got to try him out and he was really great. First I practiced my swing, throw and loop-building at the halt, then at the walk. When that went well, we put the rope around a pole and I got to practice doing and undoing the dally, first again at the halt then at the walk so I ended up dragging the pole around. Then I undid the dally, faced the horse, build up the coils, did my dally, dragged the pole, undid the dally, faced the horse, build up the coils, did the dally, dragged the pole, etc. In the end it all went pretty smoothly. I did the same exercise with Badger on Sunday, even though we started really slow, because she hasn't had rope-work before. She was really good though and I guess I was more nervous then she was!

On Friday we drove the cattle into the corrals, because we had to brand two calves and vaccinate all of them. They also got clips on their noses, that would prevent them from nursing and so help weaning. We got them in no problem but then we had to sort the cows and heifers from the calves. That took a long time.. It's not that easy as it looks! Finally we got them sorted and started to get ready for branding. Suddenly we realize that the cows are out. So we had to drive them back and also close the gate this time...

For branding Gus rode Zarco, because he and Len did the roping. It was really cool to see somebody knowing how and what to do with the rope. Branding itself went smoothly as did the castration of the bull calf. Then we drove all of them through the squeeze shoe and gave the vaccine and clips. In the end I ended up being in the saddle for about 5 hours and was pretty much ready for bed at the end of the day. This week we'll do it all again, because the vet will be here to preg check the cows. And next week we'll drive them up to the winter pastures.

On Sunday we had a short day and the we headed for the famous city of Tombstone, where Wyatt Earp and his brothers and Doc Holliday were part of the legendary gun fight with some of The Cowboys. There's also a movie about this story and it's actually pretty good. It has young Val Kilmer in it. ;) The city has really an interesting, though bloody, history and I enjoyed our day there.

That's pretty much it. On Thursday is the preg check, next week cattle drive, then my road trip then a week of work and then I fly home. It's good to come home.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti